All Oneday Exam Book (Maths)
Table Of Content:-
1. Number System
2. Square
3. Root
4. Simple Interest
5. Compound Interest
6. Ratio
7. Percentage
8. Race
9. Train
10. Time and Distance
11. Time and Speed
12. Time and Work
13. Algebra
14. Trigonometry
15. Mensuration
16. Pie Chart
17. Circle Chart
18. Mix chart
19. BODMAS Rule
20. Time and Tanki
1. Number system
......................................................................
Question 1. 237x5 is divided by 3 , Then find the value of x.
a) 3 b) 4
c) 5 d) 6
Solution : -
Divided rule of 3 :-
If sum of given Number digit is divided by 3 then The number is divided
A/Q
2+3+7+x+5
-----------------------------
3
17 + x
-------------------
3
Then the value of X = 4 Ans
Question 2. 336X25 is divided by 9 , then find the value of X.
a) 6 b) 8
c) 7 d) 9
Solution :-
Divided rule of 9 : -
If the sum of Given Number digit is divided by 9 , Then the Number is divided.
3 + 3 + 6 + X + 2 + 5
----------------------------------------
9
19 + X
-----------------
9
There four : X = 8 Ans
Question 3. 254X2545 is divided by 9 , Then find the Value of X .
a) b)
c) d)
Solution :-
Divided Rule of 9 :-
If the Sum Of given number digit is divided by 9 , Then the Number is divided.
2+5+4+X+2+5+4+5
..............................................
9
27+X
..............................
9
There four :- X = 0 Ans
Question 4. Find the given number Who is divided by 2.
a) 2355645 b) 254564412
c) 65656469 d) 232356465413
Solution :-
Divided Rule of 2 :-
If A Given Number Fist digit is divided by 2 , Then the Given number is divided.
There four :-
I look the option (b) number fist number 2 , because 2 is divided by 2 then the number is divided .
= 254564412 Ans
Question 5. Find the given number , who divided by 4.
a) 536156 b) 151531
c) 535641 d) 2232315
Solution :-
Divided Rule of 4:-
If the given Number Last two digit number is divided by 4 , then the number is divided.
There four :-
56 is divided by 4 , number 535156 is divided.
So: - = 536156 Ans
Question 6. 23X591 is divided by 11, Then find the value of X.
a) 2 b) 4
c) 3 d) 5
Solution :-
Divided rule of 11 :-
If a given number even and add place digit difference is 0 or divided by 11 , Then the number is divided by 11.
There four :-
given number odd digit sum
2+X+9 =11+X..........(I)
Given number even digit sum
3+5+1 = 9....................(II)
From I and II
11+X = 9
X = 2 Ans
2. Square and Root
......................................................................
Question 1. [{(-1/2)2}(-2)](-1) is equal to .
a) 1/16 b) 16
c) (-1/16) d) -16
Solution :-
[{(-1/2)2}(-2)](-1)
= [{1/4}(-2)](-1)
= [{4}2](-1)
= [16](-1)
= [1/16] Ans
Question 2. Find the value of (-2)(-2)(-2)
a) 8 b) (-1)
c) 16 d) 0
Solution :-
(-1/2)2(-2)
= (1/4)(-2)
= (4)(2)
= 16 Ans
Question :-
6. RATIO
................................................................................
Question 1. The product of two number is 64 and their sum in 20. If the first number
is greater than the second, then find the ratio of both the number.
NTPC CBT-1
a) 16:5 b) 4:1
c) 1:4 d) 5:16
Solution:- Type I.
Given : xy =64
x+y = 20 and x>y
We know that :-
(x +y )2 = x2 + y2 + 2xy
(20)2 = x 2+y 2 +2 * 64
400 = x 2+y 2 + 128
400 - 128 = x 2+y 2
272 = x 2+y 2 ................(I)
Again we Know that :-
(x -y )2 = x2 + y2 - 2xy
= 272 - 128
= 144
(x - y ) = 12
(x + y) = 20
...............................................
2x = 32
x = 16 & y = 4
x : y = 4 : 1 Ans
Trick:-
(x - y)2 = (x + y)2 - 4xy
= 400 - 4 * 64
= 400 - 256
= 144
(x - y) = 12
(x + y ) = 20
.........................................
2x = 32
x = 16 and y = 4
Question 2.If 5A-2B=0 and 4B - 5C =0, then find the value of C:A .
NTPC CBT-1
a) 6:4 b) 2:1
c) 4:6 c) 1:2
solution : -
5A = 2B and 4B = 5C
A/B = 2/5 and B/C = 5/4
SO : A : B = 2 : 5
B : C = 5 : 4
.............................................
A : B : C = 10 : 25 : 20
OR
A : B : C = 2 : 5 : 4
There four : A : C = 2 : 4
A : C = 1 : 2
C : A = 2 : 1 Ans
Question 3. If A - 2B = 0 and 4B - C = 0, then find the value of C: B : A .
a) 1 : 2 : 4 b) 4 : 1 : 2
c) 2 : 1 :4 d) 2 : 4 : 1
Solution :-
A - 2B = 0 and 4B - C = 0
A/B = 2/1 and B/C = 1/4
SO : A : B = 2 : 1 and
B : C = 1 : 4
.....................................................
A : B : C = 2 : 1 : 4
There four : C : B : A = 4 : 1 : 2 Ans
Question 4. If 5A - B= 12 and B - 3C = 10 and A - C = 2, then find the value of C:A .
a) 3 : 4 b) 9 : 20
c) 4 : 3 d) 20 : 9
Solution :-
Given : -
5A - B = 12
B - 3C = 10
............................................
5A - 3C = 22 .............................(I)
A - C = 2 Multiply 3 in the both side
5A - 3C = 22 from equation (I)
3A - 3C = 6
..........................................
2A = 16
So : A = 8 And C = 6 and B = 4
There four C : A = 6 : 8
C : A = 3 : 4 Ans
2. Square
........................................................
Question :- If (X+Y) = 4 And XY = 6 Then find the value of X 2 + Y2 = ?
a)
b)
c)
d)
Solution:- We know that :-
(X+Y) = X 2 + Y2 + 2XY
SO That (X+Y)2 = 4*4
X 2 + Y2 + 2XY = 16
X 2 + Y2 = 16- (2*6)
X 2 + Y2 = 16 - 12.
X 2 + Y2 = 4 Ans
Question 2.
Advance Maths
Table of content :-
1. Permutation and Combination
1. Note Book
2. MCQ Question
2. Probability
1. Note Book
2. MCQ Question
3. Logorithms function
1. Note Book
2. MCQ Question
4. Binomial Theorem
1. Note Book
2. MCQ Question
5. Matrix and Determiners
1. Note Book
2. MCQ Question
6. Calculus :-
1. Note Book
2. MCQ Question
7.
No comments:
Post a Comment